Dret a planificar una família

La Rosa Ros Rahola ,directora del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), ens va parlar el passat 26 de gener del Dret a planificar una família, fent una presepectiva històrica del “més antic” dels 12 DSiR.

Reflexionant sobre què significa un dret, i concretament què significa el Dret a planificar una família, la ponent va començar un recorregut històric de la lluita de les dones per l’assoliment d’aquets dret tant a nivell internacional com a Catalunya.

A nivell internacional, com s’han anat definint els drets sexuals i reproductius a través de les Conferències sobre Població i Desenvolupament. I a Catalunya, com s’han anat desenvolupant serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva. Als 70, amb el grup Daia o les doctores del servei de salut materno-infantil de l’Hospital Clínic que en un context de dicatura començaven a dispensar anticonceptius quan encara estaven prohibits a l’Estat espanyol o ajudaven a les dones que volien avortar a viatjar a l’estranger. A principis dels 80, amb la creació dels Centres de planing i la despenalització de l’avortament en tres supòsits. Als 90 i fins avui, amb la universalització dels serveis d’atenció a la salut sexual i afectiva integrant-los dins la xarxa de salut pública.

La xerrada es va tancar amb una reflexió sobre la salut sexual i reproductiva avui al món: de quins factors depèn, com està condicionada pel gènere, com la immigració al nostre país canvia el context amb què treballen les persones professionals, com la informació no supleix a l’educació, etc.

El debat que va generar l’exposició de la Rosa es va centrar en l’avaluació dels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva actuals i quines necessitats i motivacions tenen les persones joves  enfront aquesta. Les opinions i la visió de la situació per part de persones de diverses generacions van enriquir molt el debat.

Per més informació llegiu el Butlletí i feu un cop d’ull a la Presentació de la xerrada!

Anuncis
%d bloggers like this: