Dret a la informació i educació

Totes les persones, sense discriminació, tenen dret a una informació i educació suficients per garantir que qualsevol decisió relacionada amb la seva vida sexual i reproductiva es prengui amb consentiment ple, lliure i informat.

Totes les persones tindran accés a la informació relacionada amb la sexualitat, que podran obtenir a la seva comunitat, en el sistema escolar o dels proveïdors de serveis de salut, en llenguatge comprensible i que inclogui informació sobre els mitjans per garantir la salut sexual i reproductiva i quan el comportament sexual es convertirà en reproductiu.

L’educació és un dret fonamental establert per la Declaració Universal dels Drets Humans el 1948. No obstant això, milions de nens, i sobretot nenes, segueixen sense poder exercir aquest dret bàsic. Si l’accés a la formació primària és avui un repte, aconseguir que l’educació sexual sigui universal constitueix una aposta irrenunciable perquè, contràriament a l’opinió de les corrents més conservadores que creuen en l’abstinència sexual, els estudis demostren que proporcionar informació a la gent jove no promou la promiscuïtat, es al contrari, fomenta el respecte i la responsabilitat. Així mateix, quan les nenes reben una educació sexual adequada a les seves necessitats tendeixen a postergar el matrimoni i a reduir el nombre de fills i filles.

La major part d’aquests nens i nenes entren a l’adolescència i inicien la seva activitat sexual sense haver recibut una formació bàsica sobre sexualitat i reproducció. I encara en el cas de rebre-la, aquesta està carregada de prejudicis i estereotips de gènere que impedeixen la igualtat dels i les joves. La falta d’aquesta informació i d’educació sexual, especialment a les nenes, incideix i potencia:

  • Les probabilitats de tenir fills i filles molt joves: hi ha 50 parts per cada 1.000 dones de 15 a 19 anys.
  • El risc de contraure infecciones de transmissió sexual en no comptar amb les habilitats, instruments i coneixements previs que permetin a les dones joves defensar-se d’una relació sexual no desitjada o utilitzar mètodes barrera.
  • La possibilitat de patir embarassos no desitjats i avortaments provocades: l’embaràs és una causa principal de defunció per al grup de dones de 15 a 19 anys d’edat, a causa de factors com les complicacions del part o l’avortament en males condicions.

Consulta més informació sobre el dret a l’observatori

Llegeix les “DIRECTRIUS INTERNACIONALS sobre l’EDUCACIÓ relativa a la SEXUALITAT” de la UNESCO

hghghghg

RECOMANACIONS DEL MES

Tot per amor. Una experiència educativa contra la violència a la dona, Rosa Sanchís

Aquest llibre està format pels relats i les valoracions dels alumnes que han passat per les classes d’educació afectiva i sexual de Rosa Sanchis, per les seves discussions i per un saber teòric fruit de quinze anys d’estudi i treball a peu de classe que aporten les reflexions de l’autora. Va rebre el XXV Premi Rosa Sensat de Pedagogia 2005.

hjhjhjhj

Adolescència, identitats sexuals i diversitat

Material didàctic editat per l’àrea de salut del J.I.

DVD amb dos vídeos i una guia de suport que vol ajudar al professorat de secundària a treballar a les aules el desenvolupament afectiu i sexual dels i de les adolescents tenint en compte la diversitat d’identitats sexuals.

ghghghghg

gfgfgfgfgfgfgfgfg

UNA PEL·LÍCULA: Las mujeres de verdad  tienen curvas, Patricia Cardoso

hgfghfhg

A %d bloguers els agrada això: