Els 12 DSIR

En el marc de la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament (El Caire 1994) i la IV Conferència Mundial sobre la Dona (Bejing 1995) es desenvolupen els 12 Drets Sexuals i Reproductius.

A la Conferència de El Caire s’estableixen els conceptes de salut sexual i reproductiva, es reconeixen com a element clau per al desenvolupament dels països i l’empoderament de les dones i es fixen les metes per millorar la seva situació al món.

El procés de configuració dels drets sexuals i reproductius  s’acaba de completar l’any 1995 a Beijing,  on s’avança en la definició dels DSiR i, per primera vegada i ja per sempre, es fa referència a aquests drets com a part indissoluble dels Drets Humans: ” Els drets humans de les dones inclouen el seu dret a exercir el control i decidir lliure i responsablement sobre les qüestions relatives a la seva sexualitat, inclosa la seva salut sexual i reproductiva, lliures de coerció, discriminació i violència”. També es consensua una Plataforma per a l’Acció que recull mesures i propostes per a l’empoderament de les dones de tot el món.

Així, els 12 Drets Sexuals i Reproductius són:

1. Dret a la vida

2. Dret a la igualtat i no discriminació

3. Dret a decidir si tenir fills/es o no

4. Dret a la llibertat de pensament

5. Dret a no ser sotmesa  a Tortures ni a maltractaments

6.Dret a gaudir del progrés científic

7. Dret a planificar una família i a contraure matrimoni

8. Dret a la informació i educació

9. Dret a a la llibertat i seguretat

10. Dret a la participació i a la lliure associació

11. Dret a la privacitat

12. Dret a la protecció i la cura de la salut


A %d bloguers els agrada això: